We waren al heel wat jaren niet meer bij Lux geweest, ondertussen is er veel veranderd. Het restaurant is gehalveerd en een aantal keren van chef en/of eigenaar gewisseld. Er is een kleine, vaak wisselende kaart met 7 gerechtjes. Die zou je kunnen indelen als 3 voorgerechten, 2 tussengerechten en 2 hoofdgerechten. Je zou die eventueel los kunnen bestellen, maar het idee is dat je voor 40 euro het 7-gangen menu neemt waarbij je dus alle gerechtjes in verkleinde versie op je bord krijgt. Een beetje minimale gangen soms, maar toch is het ons bevallen. Een bijpassend wijnarrangement van 4 glazen kost 24 euro. Dat zijn biodynamische, biologische en natuurwijnen van kleinschalige familiebedrijven en ze schenken gelukkig geen ieniemiene glaasjes.
Het 7-gangen menu van die dag bestond uit:
* groenten uit de houtoven
(broccoli, kastanjechampignons, venkel, wortel, courgette, caponata)
* asperge uit de houtoven met walnotenprutje en Comté kaas.
* mosselen, doperwten, pancetto, knoflook
* witte polenta met tuinboontjes en Parmezaanse kaas
* spaghetti met venkelzaad, geschaafd tonijnhart en een warme dooier.
* gestoofde octopus met gegrillde spitskool en geraspte mierikswortel
* bavette met aardappel en meiknolletjes.
Restaurant: Lux (menukaart)
Adres: ’s Gravendijkwal 133, 3021EK Rotterdam. Tel: 010-4762206
Prijs: 7 gangenmenu 40,-, 4 bijpassende wijnen 24,-.