SanSan

Sichuan restaurant SanSan

Sānsān
Hang 33
3011GG Rotterdam
tel. 010-4115681

Ons eerste bezoek
(maart 2012)

Al sinds November 2011 open, maar wij hoorden er pas dit weekend van! De reacties op iens beloofden wel veel goeds, maar toch durfde ik er niet teveel van te verwachten. Onterecht, zo bleek: ik ben laaiend enthousiast.

Allereerst: het bedienend personeel is erg opmerkzaam en behulpzaam. Zo “waarschuwen” ze bij het opnemen van je bestelling dat een gerecht gemaakt is van vlees met veel peesjes en vetjes, iets waar veel Hollanders van gruwelen en veel Chinezen juist van jubelen. Ook waarschuwen ze netjes als je teveel bestelt en doen suggesties voor veranderingen. Altijd fijn, personeel wat met je mee wil denken en het leuk vindt je uitgebreid te informeren. De mate van pittigheid staat per gerecht aangegeven op de kaart, maar kan desgewenst ook nog een beetje aangepast worden in de keuken. Wij vroegen om de authentieke pittigheid en vonden die, weliswaar met een zakdoekje bij de hand, goed te doen.

Maar let op, het is echt, authentiek Sichuanees eten en dat betekent: behoorlijk pittig, enigzins zout en veel olie. Voor Nederlandse begrippen tenminste. En ja, ik chargeer, maar als je daar niet van houdt: vooral weg blijven! Of nou ja, er staan ook bravere, mildere, niet echt Sichuanese gerechten op de kaart, zoals jiaozi en gestoomde, verse vis. En gezien de aandacht, kennis en liefde die er aan alle gerechten wordt besteed zullen die ook echt heus wel de moeite waard zijn, maar je bent Sichuan-fan of je bent het niet! Dus wij kozen deze keer de volgende klassiekers:

Sichuan restaurant SanSan in Rotterdam

(excuses voor de belabberde foto’s, in het echt zag het er veel mooier uit)

1. Garlic Bacon (koud) / 蒜泥白肉 – €8.50
Dungesneden buikspek met knoflook-peper saus.
Dit ken ik als “Cold Pork in Hot and Garlicky Sauce”. Ik maak het wel eens naar recept van Fuchsia Dunlop en blogde er ook over (hier), maar dit was weer heel anders. Mooi gepresenteerd, niet met het beloofde buikspek want ze konden nog geen goede slager vinden die de juiste varkens op Chinese wijze verdeeld, maar evengoed erg lekker.

12. Sesame chicken (koud) / 棒雞絲 – €8,50
Een traditioneel gerecht van kipreepjes met sesampasta en Sichuan peper.
Dit kennen de meesten als bang bang chicken. Mooi, gepresenteerd, met aandacht gemaakt, de smaken mooi in balans, de sesamsaus niet te dik.

61. Hot and sour potatoes / 酸辣土豆丝 – €5,50
Roergebakken aardappeljulienne in chili en Chinese azijn.
Lekker voor erbij, een beetje in plaats van rijst. Maar ‘t is een hele berg, dus misschien beter dit te bestellen als je met een grotere groep bent.

57. Sichuan eggplant / 鱼香茄子煲 – €14,50
In een traditioneel aardepot gestoofde aubergine met Yushiang saus.
Dit kennen wij als fishfragrant eggplant en dankzij Ken Hom als aubergines boerenstijl. Ook bij de Lange Muur op de kruiskade of Tai Wu op de Mauritskade een aanrader. Gewoon altijd lekker: zijdenzachte slierten aubergines in een pittige saus met varkensgehakt. (staat als vegetarisch op de kaart, maar als ze snappen dat je geen vegetariër bent krijg je het gewoon met vlees.)

40. Cumin Lamb / 孜然羊肉 – €19,50
Plakjes gemarineerd lam gekruid met komijn en peper.
Lekkere, malse, fluweelzachte plakjes lam met een stevige komijnsmaak en zeker niet pittig. Een klassieker uit Sichuan die we hier niet snel zouden herkennen als Chinees. Bijzonder en lekker.

En toe nog een typisch Chinees dessertsoepje met zilveroortjes (witte fungus), goji besjes en jujubu’s.

Zoals gezegd was ik laaiend enthousiast. Traditionele, klassieke gerechten uit Sichuan, een beetje aangepast aan de moderne tijden, niet zozeer qua smaak, meer qua opmaak en verfijning. Veel Chinezen in de zaak, dus hopelijk zullen ze ook geen concessies doen aan de Hollandse smaak en gaan we hier nog regelmatig eten.

Volgende keer op zeker: nr 28. Chilli Boiled Fish / 水煮鱼, wat ik ken als “waterboiled fish”. Dat schijnt een aanrader te zijn. En vooraf nr 3. Hot and sour jellyfish (koud) / 酸辣海蜇 – €8.50 Dungesneden zeekwal met chili- en azijnsaus. Het menu staat netjes online: hier. Dus je kunt met de Chinese karakters van tevoren op je gemakkie een beetje rondgoogelen en uitpluizen wat je ongeveer kunt verwachten.


Ons tweede bezoek
(april 2012)

Restaurant SanSan Rotterdam

18. SuanLa Soup, Sichuan Style / 四川酸辣汤- €4,50
Een pikant gevogelte soep die tegelijk een friszure en pittige smaak heeft. Deze soep is op originele Sichuan-wijze bereid en favoriet onder de Chinezen.

Erg goed. Lekkere, gevulde, hartige soep. Een portie is genoeg voor 2 personen.

28. Chilli Boiled Fish / 水煮鱼 – €22,50
Visfilet in een kruidige visbouillon afgeblust met een chili-sichuanpeper olie.

De signature dish van SanSan. Gezellig aan tafel stukjes vis (maar ook stukjes groenten, paddestoelen etc) met een schepnetje uit een hete, olieachtige bouillon scheppen. Die bouillon drink je dus niet op, daarvoor zit er teveel olie in. Alle smaken helemaal prima, precies zoals het hoort. Maar let op, met graatjes en dat hoort ook zo. Klagen verboden! (zeg ik)

62. Sichuan Vegetables / 四川蔬菜- €8,50
Verse groentenschotel gebakken volgens Sichuan kookwijze.

We konden kiezen tussen choy sum en gai lan en kozen voor het laatste. Lekker! We kregen dit als eerste (wel na de soep) geserveerd, dus voor de verandering eens braaf al onze groenten opgegeten. ;-)

49. Gong-Bau Chicken / 宫保鸡丁- €15,50
Gong-bau Chicken is een authentiek Sichuan gerecht dat al meer dan 200 jaar bestaat. De in blokjes gesneden kipfilet wordt bereidt in een frisse en kruidige saus.

Zoals gezegd een klassieker, ik ken het als “the chicken with the peanut”. Zelfs de gewone Chinees Indische restaurants hebben meestal wel een versie op de kaart staan. Ik vond deze een beetje tegen vallen. Te zoet en ik miste de aardse smaak van Chinkiang, zwarte rijstazijn. Maar dat is vaak met klassiekers, dat er vele variaties bestaan en iedereen zijn eigen voorkeur heeft ontwikkeld. Mijn tafelgenoot vond het wel heerlijk.


Ons derde bezoek
(juli 2012)

Restaurant SanSan in Rotterdam

De kaart is enigzins gewijzigd, maar staat nog niet online. Onderstaande nummering is van de nieuwe kaart.

8. Spicey pig ears (koud) / 麻辣耳片 – € 6,50
In vijfkruiden gepocheerde varkensoor in chili-dressing.
Prachtig mooie terrine van laagjes roodgekookte varkensoren. Zoet en kruidig van de 5-spice, maar ook behoorlijk pedis. Met wat crunchy pindastukjes. De varkensoren zijn mooi aan elkaar gegeleerd tot een geheel. Daardoor heb je ook veel minder het idee dat je varkensoor zit te eten. Het is eerder een zeer stevige, knapperige jelly. Lekker.

12. Sesame chicken (koud) / 棒雞絲 – €8,50
Een traditioneel gerecht van kipreepjes met sesampasta en Sichuan peper.
Dit kennen de meesten als bang bang chicken. Mooi, gepresenteerd, met aandacht gemaakt, de smaken mooi in balans.

31. Rabbit and chilli / 水煮兔肉 – €17,50
Tamme konijn in een kruidige bouillon afgeblust met een chili-sichuanpeper olie.
Stukjes konijn, zonder bot in grote kom bouillon met honderden chili’s. (zgn waterboiled)
Een van de meest typische Sichuan gerechten. Comfortfood voor wie het kent.

57. Osmanthus Pork / 桂花肉丝 – €15,50
Varkensreepjes bereid met osmanthusbloem. Dit gerecht heeft de aroma van bloemen en perzik.
Malse sliertjes varkensvlees met een fluweelachtige structuur, met wat lente-ui en dunne sliertjes boomoor. Smaakt bijna zoet. De osmanthus (die kleine, geel-oranje gedroogde stampertjes (?) deden mij vooral denken aan aromat.

Favorieten tot nog toe:
1. Garlic Bacon (koud) / 蒜泥白肉 – €8.50
12. Sesame chicken (koud) / 棒雞絲 – €8,50
18. SuanLa Soup, Sichuan Style / 四川酸辣汤- €4,50

57. Sichuan eggplant / 鱼香茄子煲 – €14,50
40. Cumin Lamb / 孜然羊肉 – €19,50
62. Sichuan Vegetables /四川蔬菜- €8,50

Volgende keer eens kijken hoe de chef Li zijn mapo tofu maakt!

Advertenties

19 gedachten over “Sichuan restaurant SanSan

 1. Reuze bedankt voor deze enthousiasmerende post. Ik hoop spoedig SanSan-waarts te kunnen (en verslag te doen).

 2. PS. Voor wie bij het plaatsen van een reactie ook de foutmelding krijgt “that email address is associated with an existing account”: Sorry, geen idee (nog) wat daar nou precies fout gaat.

  Je kunt proberen in te loggen in wordpress en daarna opnieuw naar dit artikel. Of gewoon een fake emailadres opgeven, eentje die nog niet bekend is bij wordpress of gravatar of zo? In ieder geval even opnieuw naar https://robinuit.wordpress.com/2012/03/21/sichuan-restaurant-sansan/ gaan, want het lijkt erop dat de pagina bevriest na de foutmelding.

  Gedoe…

 3. Dank, voor delen van je ervaring.
  Ik ga morgen naar SanSan met de vader van vriendin uit Chengdu. Laat je weten…

 4. Oh, dat klinkt als het beste gezelschap! Wat leuk.
  Ik ben benieuwd wat hij kiest en wat hij ervan vindt.
  Wat jij ervan vindt ook natuurlijk. ;-)

 5. Het was fantastisch om weer échte Sechuan dishes te proeven. In gezelschap van onze vrienden uit Chengdu nota bene. Die hadden in de twee maanden dat ze hier in Nederland zijn nog niet eerder hun home-food zo lekker gegeten. In de Warmoesstraat vonden ze het ook aardig, maar dit stond naar hun mening op een veel hoger plan, als ik het goed begrepen heb.
  Jammer dat er geen twee maal gekookte spek op de kaart staat. We waren met 7, en hadden 10 gerechten. Na afloop viel de prijs enorm mee. Lang niet alles was op, zoals dat gangbaar was in Sechuan toen wij daar waren. Tot de favorieten behoorden: Op 1 de Aubergine schotel plus gehakt met op een gedeelde plaats de SuanLa soep, daarna de tofu met ei, de cumin lamb en coquilles st jacques. Het koppel long was geurig en zalig, maar mij wat te scherp. De kikkerbillen schotel was overdadig en eigenlijk vond ik de paddestoelen en lente-uien er het lekkerst van. De Gong-Bau kip was lekker ook, evenals de pork met chives, maar ik ruil ze zó in voor de aubergines als het eens wat minder moet. De groente met knoflook vond ik wat saai en schraal. Bediening ook prima. Ik wil zó weer!

 6. Oh, wat goed! Met zulk bijzonder gezelschap, dat dan ook nog zo enthousiast is. En lekker met zijn zevenen, want bij Chinees eten is het natuurlijk het leukste om met zoveel mogelijk aan een tafel te zitten, zodat je van alles wat kunt proeven. Ik zit helemaal mee te genieten. :-)

  Ik zag je foto’s gisteren al voorbij komen. Ik post ze even hier, hoop dat je dat niet erg vindt:

 7. Hallo Robin,
  Wat een leuke en vooral smakelijke site heb je samengesteld mijn complimenten hiervoor. Ik heb al je recencies met veel plezier en vooral trek erin krijgend gelezen, je eet veel bij restaurants waar ik zelf ook graag kom, met in jou verslagen als mijn favorieten toch wel San San en Ivy wat ik de meest fijne restaurants vind,ik kwam toevallig op je site terecht omdat ik via google op zoek was waar ik masia el altet olijfolie kon bestellen(ben aan mijn één na laatste fles begonnen en wil nooit meer zonder komen te zitten) , Ik ga zelf morgen dineren in het wereldmuseum waar ik zeer goede en positieve verhalen over heb gelezen, dus ben ook zeer benieuwd naar mijn ervaring daar.
  Mvg Leon

 8. Leuk, ik ben een paar keer bij het Wereldmuseum geweest, in het begin. Elke keer lekker gegeten, leuke smaakcombinaties, erg attente bediening, maar ik vond ze te duur. Ha! Ja, soms heb ik dat, dan vind ik het gewoon het geld toch net niet waard. Dan ga ik voor dat geld liever ergens anders eten.

  Maar dat neemt dus niet weg dat het alledrie de keren echt erg lekker en aangenaam was. Dus je zult vast genieten morgen. :-)

 9. Wij gaan ook van het weekend daar eten maar mijn vraag(en) is of het net zo scherp is als origineel of toch enigzins aangepast, waarom er geen koude noedels en hotpot op het menu staat met name de laatste is het meest beroemd.

 10. Als je het er duidelijk bij zegt, dat je de originele scherpte wilt, dan doen ze dat. Maar ik zou het dan wel echt even benadrukken, anders heb je kans dat ze het toch een beetje aanpassen.

  De koude noedels en hotpot zullen vast nog wel eens op de kaart komen, die wordt om de zoveel tijd een beetje aangepast met andere gerechten.

 11. Hotpot zet je niet zo maar op de kaart i.v.m. gas of stroom aan tafel. Ondertussen vernomen uit Chinese kringen dat voor de prijs de porties klein zijn en daarbij dat het eten misschien lekker is maar zeker niet top.

 12. Ik heb van meerdere Chinese collega’s begrepen dat het eten ‘Food from home’ is.

  Robin, de SuanLa soup al gehad? We waren laatst (voor de 6e? 7e? keer) daar, maar hadden nog nooit een soep geprobeerd. Ik ben verkocht, mijn nieuwe favoriet denk ik. Iedere hap lijkt anders te smaken.

 13. Ja, ik denk dat de hele Sichuan keuken “food from home is”. Of bedoel je dat ze het zo lekker vinden dat ze zich weer in China wanen?

  Ik ben het helemaal eens met de soep, die aten we bij ons tweede bezoek. Ik was ook nooit fan, maar deze is heerlijk! Ik wilde binnenkort ook eens het recept daarvoor op mijn site zetten, maar ja, er zijn 1001 dingen die ik nog op mijn site wil zetten. ;-)

  In ieder geval leuk dat jullie ook zo enthousiast zijn over dit restaurant!

 14. Dat ze zich -in elk geval qua eten- weer in China wanen. :)

  En alleen al het feit dat het dagelijks, ook doordeweeks, bomvol zit met Chinezen uit het hele land ontkracht de opmerking van Patrice wel denk ik.

  Ik kijk uit naar het recept, al moet ik zeggen dat Sansan voor mij dichterbij zit dan welke toko dan ook, en voor 4,50 euro weet ik niet of ik het zelf voor mekaar krijg om te maken…

  (En het is gewoon een goed excuus om daar te eten :-D ).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.